Orsaken sitter inte alltid där man har ont.

Man 32 år - daglig huvudvärk

Man 32 år med daglig huvudvärk. Efter anamnes (sjukdomshistoria) och undersökning framkom att huvudvärken var spänningshuvudvärk som berodde på en restriktion av rörelsen hos den översta nackkotan. Detta gjorde att nackrosettens muskler var spända vilket bidrog till huvudvärken.

Det framkom också att korsbenet (nedersta delen av ryggen) var roterat och sidoböjt. Patienten berättade att han hade ramlat på en isfläck för ett år sedan och slagit i svanskotan.

Utifrån palpation av vävnaderna och rörelsetester kom osteopaten fram till att låsningen i nackkotan var en kompensation till det vridna korsbenet. Kroppen hade anpassat sig genom att kompensera för snedheten så att huvudet och ögonen kunde hållas i ett horisontellt läge.

Resultat:
När osteopaten behandlade korsbenet kunde spänningarna i nacken lösas upp och huvudvärken försvann.

Detta exempel visar att det är viktigt att se kroppen som en enhet och att orsaken till problemen kan vara på andra ställen än där det gör ont.

Kvinna 58 år - domningar, stickningar och värk

Kvinna, 58 år med smärta i nedre ryggen samt domningar och stickningar i utsidan av benet ned till foten. Hon har under ett antal år haft ländryggsbesvär efter ett diskbråck.

Undersökningen visade på en generellt stel ryggrad med nedsatt rörlighet i bröstryggen och ländryggen. Bäckenet var i obalans och sätesmuskulaturen mycket spänd framför allt på vänster sida. Nedre delen av tarmkanalen var spänd och hade nedsatt rörlighet. Kvinnan har även ett stort ärr nedtill i buken efter ett kejsarsnitt.

Resultat:
De inledande behandlingarna, som koncentrerades till att släppa på restriktionerna i ländryggen gav måttliga förbättringar av hennes symtom. Efter behandling av ärrvävnaden och tarmkanalen lättade hennes besvär avsevärt.

Detta exempel visar att det är mycket viktigt att ta hänsyn till de inre organen och eventuell ärrvävnad vid behandling av besvär i ryggen och andra delar av kroppen.

Dela på...