D-vitamin har en nyckelroll i vårt immunförsvar.

Det är viktigt att vistas utomhus i solen så mycket som möjligt för att tillgodose behovet av D-vitamin. Det finns en ökande mängd bevis för att D-vitamin är viktigt för vår hälsa. Forskare har nyligen upptäckt att D-vitamin har en nyckelroll vid aktivering av immunförsvaret.

Det har länge varit känt att brist på D-vitamin bidrar till benskörhet eftersom D- vitamin behövs för att vi ska kunna ta upp kalcium. Nu finns det forskning som visar att D- vitaminbrist kan bidra till en mängd olika sjukdomar. Man har bl.a hittat kopplingar till flera cancertyper, autoimmuna sjukdomar, diabetes, infektionssjukdomar och hjärt- kärlsjukdomar.

D-vitamin är egentligen ett steroidhormon som kroppen producerar själv när solen lyser på huden. Man får också D-vitamin från mat, främst från fet fisk, ägg och berikade mejeriprodukter. Problemet här i norden är att solen bara är stark nog mitt på dagen under sommarmånaderna för att tillgodose behovet. En stor andel av befolkningen i Sverige har D-vitaminbrist. I en nyligen publicerad studie som gjordes i Norrbotten mätte man D-vitamin nivåerna hos barn i 12-13 års åldern. Studien visades att åtta av tio barn hade D-vitaminbrist.

För att tillgodose sitt behov av D-vitamin är det viktigt att vistas ute så mycket som möjligt mitt på dagen och att äta fet fisk som t.ex lax samt att ta D-vitamin tillskott under vinterhalvåret.

Läs mer: D-vitamin är nyckeln till immunförsvaret.

Jimmy Larsson

Dela på...